ROB VAN DER HEIDEN FOTOGRAFIE

Frequently Asked QuestionsHieronder tref je een overzicht van veel gestelde vragen met de antwoorden over poseren, een fotoshoot, portret, model, erotische, boudoir, sexy, glamour, (bedekt) naakt en zwangerschapsfotografie.


  1 - Welke soorten fotoshoots verzorgt Rob van der Heiden Fotografie?

  2 - Doe je ook gratis (TFP of TFCD) fotoshoots?

  3 - Wat kost een betaalde fotoshoot?

  4 - Wat krijg ik bij een betaalde fotoshoot?

  5 - Wanneer kan ik voor een fotoshoot terecht?

  6 - Waar zal een fotoshoot plaatsvinden?

  7 - Kan ik ook op locatie of bij mij thuis een fotoshoot laten plaatsvinden?

  8 - Ik wil de foto's graag voor mezelf houden?

  9 - Wat gebeurt er verder met de foto's?

10 - Werk je altijd met een modellencontract?

11 - Hoe snel kan ik terecht voor een fotoshoot?

12 - Zijn er veel mensen bij mijn fotoshoot aanwezig?

13 - Mag ik iemand meenemen naar de fotoshoot?

14 - Ik ben nog geen 18 jaar kan ik dan ook terecht voor een fotoshoot?

15 - Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot?

16 - Wat neem ik mee naar de fotoshoot?

16 - Worden mijn foto's bewerkt na de fotoshoot?

18 - Wat kan en mag ik met de foto's?

19 - Is een fotoshoot met vriend, vriendin, moeder e.d. ook mogelijk?

20 - Wanneer ontvang ik de foto's?

21 - Is visagie ook mogelijk?

22 - Ik ben zwanger; wanneer is het beste moment voor een fotoshoot?

23 - Ik wil erotische of naakt foto's maken kan dat?

24 - Is het niet vreemd dat ik erotische of naakt foto's wil van mezelf?

25 - Hoe gaat een erotische of naaktshoot in zijn werk?

26 - Is het niet vreemd om naakt te poseren?

27 - Zijn er dingen verplicht bij een erotische of naaktshoot?

28 - Wat houdt een boudoir fotoshoot precies in?

29 - Wie kan er terecht voor een fotoshoot?1 - Welke soorten fotoshoots verzorgt Rob van der Heiden Fotografie?

Ik verzorg veel soorten fotoshoots. Zoals je wellicht al op mijn homepage hebt gelezen kun je terecht voor een modellen fotoshoot, portret fotoshoots, portfolio fotoshoot voor modellen, profielfoto fotoshoot voor Facebook, LinkedIn of datingsite, vriendinnen fotoshoot, vrijgezellendag fotoshoot, boudoir fotoshoot, erotische fotoshoot, (bedekt) naakt fotoshoot, bodyscape fotoshoot, zwangerschapsfotoshoot, sexy fotoshoot, bodyscape fotoshoot en glamourfotoshoot. Eigenlijk kun je voor alle soorten fotoshoots waar mensen op staan bij mij terecht.


2 - Doe je ook gratis (TFP of TFCD) fotoshoots?

Vroeger deed ik veel fotoshoots gratis. Dat deed ik om mijn portfolio op te bouwen. Nu doe ik af en toe een gratis (TFP of TFCD) fotoshoot. Dat doe ik als ik zelf een model vraag of als een model echt een gaaf idee heeft waar ik mijn portfolio mee kan uitbreiden.

Wil je in aanmerking komen voor een gratis fotoshoot neem dan contact op via het contactformulier en vertel welk origineel of gaaf idee jij hebt voor de fotoshoot.


3 - Wat kost een betaalde fotoshoot?

Een fotoshoot kost relatief weinig geld zeker als je kijkt naar het aantal uren dat er in de fotoshoot en de bewerking van de foto's gaat zitten is een fotoshoot erg goedkoop. Voor de exacte prijzen zie tarieven fotoshoot onder het kopje fotoshoot.


4 - Wat krijg ik bij een betaalde fotoshoot?

Je krijgt voor een betaalde fotoshoot een shoot van ongeveer 2 uur. Omdat ik uiteindelijk voor resultaat ga duurt een fotoshoot soms ook iets langer. Enige tijd na de fotoshoot kan je dan de foto's via een link van Wetransfer downloaden. Van een fotoshoot houd je meestal ongeveer 10 bewerkte foto's over.


5 - Wanneer kan ik voor een fotoshoot terecht?

Je kunt bij mij op alle dagen een afspraak maken in de avond uren en in het weekend kun je ook voor overdag een afspraak maken voor een fotoshoot.


6 - Waar zal een fotoshoot plaatsvinden?

Je kunt terecht in mijn thuisstudio. Die is relatief klein waardoor ik daar wat beperkt ben in de mogelijkheden. In principe maakt dat niet uit, omdat je niet perse een hele grote studio nodig hebt om mooie foto's te maken. Veel foto's op mijn website onder de kop “model” zijn gemaakt in mijn eigen studio.

Wil je echter een grote studio of een studio waar je met water e.d. in de weer kunt, dan zullen we een studio moeten huren.

Studio's zijn in de regio te huur vanaf € 40/uur tot € 150/uur. De prijzen hangen sterk af van de afmetingen en mogelijkheden in de studio.


7 – Kan ik ook op locatie of bij mij thuis een fotoshoot laten plaatsvinden?

Ja dat kan. Ik maak zowel op locatie foto's als bij mensen thuis. Als locatie kun je denken aan een park of hotelkamer. Zelf doe ik regelmatig fotoshoots in een sauna, zwembad, hotel, smederij, kasteel enz. De kosten voor de eventuele locatie en/of reiskosten komen wel bij de kosten van de fotoshoot zelf.

Wil je liever een shoot in je eigen vertrouwde omgeving dan kan dat natuurlijk ook. Ik beschik over een set mobiele flitsers waarmee ik op locatie ook beschik over echt studiolicht.


8 – Ik wil de foto's graag voor mezelf houden?

Ik merk dat deze vraag heel vaak gesteld wordt. Veel mensen laten foto's maken om later te kijken hoe ze eruit zagen toen ze nog jong waren of bijvoorbeeld erotische foto's hebben laten maken voor hun partner. Ik snap dat niet iedereen zichzelf terug wil zien op internet maar je zult ook begrijpen dat de fotograaf graag aan zijn portfolio werkt.

Aangezien ik altijd met een modellencontract werk, zijn je foto's echt veilig bij mij. Als jij niet wil dat ik de foto's, waarvan ik het auteursrecht heb, niet voor mijn portfolio gebruik, dan leggen we die afspraak vast in dat contract. Je betaalt dan wel een afkoop bedrag voor dit recht. Ik reken hier een toeslag voor. Zie “Prijzen fotoshoot” onder Fotoshoot. Je hebt op die manier de garantie dat ik de foto's niet zal gebruiken op straffe van een boete van € 5.000.


9 - Wat gebeurt er verder met de foto's?

Als ik de gemaakte foto's mag gebruiken voor mijn portfolio, dan mag ik de foto's gebruiken voor promotie van mezelf d.m.v. een portfolioboek, website e.d. Ik mag de foto's niet commercieel gebruiken. Jij (jullie) mag (mogen) dat echter ook niet. Verder moet je als je de foto's op internet plaatst altijd mijn naam vermelden als fotograaf.


10 - Werk je altijd met een modellencontract?

Ja, ik werk altijd met een modellencontract. Daarin leg ik de gemaakte afspraken vast zoals de hiervoor genoemde punten. Verder leg ik o.a. vast onder welke naam ik de foto's mag publiceren als we hebben afgesproken dat ik de foto's mag gebruiken voor mijn portfolio.


11 - Hoe snel kan ik terecht voor een fotoshoot?

Omdat ik het regelmatig zeer druk heb, adviseer ik je op tijd een afspraak te maken. Soms lopen de wachttijden op naar 4 weken. Dus als je foto's nodig hebt voor een verjaardag feestje of als je zwanger bent, maak op tijd een afspraak.

Denk er ook aan dat ik tijd nodig heb voor het bewerken van de foto's.


12 - Zijn er veel mensen bij mijn fotoshoot aanwezig?

Tijdens een fotoshoot ben ik aanwezig en soms mijn vrouw als assistente. Verder kan er een visagist bij zijn en natuurlijk ben je zelf aanwezig. Verder probeer ik zo min mogelijk mensen tijdens de shoot aanwezig te laten zijn. Dit zorgt alleen maar voor afleiding van het model.


13 - Mag ik iemand meenemen naar de fotoshoot?

Je mag altijd iemand meenemen naar de shoot. Neem nooit meer dan 1 persoon mee naar de shoot. De ervaring leert dat een groep mensen die toekijkt niet bevorderlijk is voor de resultaten.


14 - Ik ben nog geen 18 jaar kan ik dan ook terecht voor een fotoshoot?

Ja en nee! Als je geen ouder bij je hebt tijdens de shoot die toestemming geeft voor de foto's en het modellencontarct mede ondertekend kun je niet terecht. Heb je wel een ouder bij je en tekent die mee, dan is het geen enkele probleem om voor een fotoshoot een afspraak te maken.

Echter voor lingerie of naaktfotografie moet je minimaal 18 jaar zijn, ook als komt er een ouder mee.


15 - Hoe bereid ik me voor op een fotoshoot?

Zorg dat je uitgerust naar de fotoshoot komt. Dus ga op tijd naar bed de avond voor de fotoshoot en drink niet teveel alcohol. Als je beharing wilt scheren, doe dat dan de dag ervoor. De meeste mensen hebben dan minder last van irritatieplekken. Als je naar de zonnebank wilt of in de zon gaat, let dan op dat je niet verbrand vlak voor de shoot.

Is er een visagist aanwezig tijdens de fotoshoot maak jezelf dan maar licht op. Doe je de make-up zelf voor de shoot breng deze dan zwaarder aan dan je normaal zou doen omdat door de studiolampen je make-up deels wegvalt op de foto.

Zoek wat voorbeeld foto's in tijdschriften en op internet van hoe je zelf graag op de foto zou willen. Deze voorbeelden dienen dan als basis uitgangspunt voor jouw shoot. Als je wilt kun je voor de spiegel oefenen met poses. Dit helpt sommigen wat te wennen aan poseren.


16 - Wat neem ik mee naar de fotoshoot?

Zoek kleding en accessoires uit die je mee wilt nemen. Denk er aan dat je niet snel te veel bij je hebt. En het zou toch jammer zijn als je tijdens de shoot denkt had ik dat nou toch maar meegenomen.

Het is altijd goed om een spijkerbroek en witte blouse als basis mee te nemen. Verder kleurrijke kleding als bloesjes, rokjes, broeken, sjaaltjes enz.

Kom je voor een glamour-, boudoir- of erotische shoot denk dan aan lingerie. Maar ook een overhemd van je partner kan natuurlijk heel sexy zijn.


17 - Worden mijn foto's bewerkt na de fotoshoot?

Ja, je krijgt van mij nooit je foto's direct mee naar huis zoals sommige collega's van mij doen. Foto's die een professionele fotograaf maakt moeten altijd worden bewerkt omdat deze niet in het bekende jpg formaat worden gemaakt. Verder vind iedereen het fijn als net die vervelende pukkel of dat puistje wordt geretoucheerd.

Wil je echter een gehele metamorfose dan verwijs ik je graag door naar een plastisch chirurg. Ik bewerk foto's dus beperkt zodat familie en vrienden je ook nog herkennen op de foto.


18 - Wat kan en mag ik met de foto's?

Je mag de foto's altijd afdrukken zoveel als je wilt en je mag ze gebruiken voor je website of bijvoorbeeld Facebook. Je mag de foto's nooit commercieel gebruiken zonder overleg en bijbehorende vergoeding voor mij als auteursrechthebbende fotograaf.


19 - Is een fotoshoot met vriend, vriendin, moeder e.d. ook mogelijk?

Ja dat kan. Wil je samen op de foto met je vriend, vriendin, partner of een van je ouders dan kan dat natuurlijk altijd. Als diegene meekomt naar de shoot kunnen we daar eventueel tijd voor inplannen. Meldt dat wel van te voren i.v.m. de planning.

De meerkosten voor een duoshoot zijn beperkt. Informeer naar de mogelijkheden.


20 - Wanneer ontvang ik de foto's?

Na de shoot beginnen voor mij de werkzaamheden waar jij niets van ziet en merkt. Ik start met selecteren van de foto's die ik goed genoeg vindt. Na deze selectie stuur ik de foto's in een zeer klein formaat via Wetransfer naar je toe. Daarna begint voor jou het selecteren. Als je het afgesproken aantal foto's hebt geselecteerd dan stuur je mij een email met de nummer van de foto's. Hierna zal ik de foto's die jij uitgekozen hebt bewerken. Op deze manier krijg jij altijd de voor jou beste foto's.


21 - Is visagie ook mogelijk?

Standaard is er geen visagiste aanwezig tijdens een fotoshoot. Wil je graag een visagiste dan kan ik je altijd in contact brengen met een visagiste. Met de visagiste maak je dan zelf de afspraak voor de shoot. Op die manier kan ik de shoot zo goedkoop mogelijk houden voor je.


22 - Ik ben zwanger wanneer is het beste moment voor een fotoshoot?

Als je zwanger bent is je buik het mooiste rond de 32 tot 34 weken. Maak dus ruim van te voren een afspraak zodat ik ook tijd voor je heb rond die tijd.


23 - Ik wil erotische of naakt foto's maken kan dat?

Ja dat kan. Voorwaarde bij lingerie- en naaktfotografie is wel dat je 18 jaar of ouder bent. Veel mensen, met name vrouwen, willen erotische foto's van zichzelf laten maken. Bedenk van te voren goed wat je wel en niet wil. Wil je alleen in lingerie, wil je bedekt naakt of helemaal naakt. Bedenk wel dat helemaal naakt vaak minder mooi is dan geheel of gedeeltelijk bedekt naakt.


24 - Is het niet vreemd dat ik erotische of naakt foto's wil van mezelf?

Nee hoor. Veel mensen willen dat en sommigen laten het ook daadwerkelijk doen. Ik maak zeer regelmatig fotoshoots van vrouwen die erotische foto's willen. Een groot deel van mijn fotoshoots zijn in het genre erotischefotografie zoals je kunt zien in mijn portfoliomap.


25 - Hoe gaat een erotische of naaktshoot in zijn werk?

Omdat de meeste mensen het niet gewend zijn om te poseren, zeker niet naakt, laat ik de modellen altijd beginnen met kleding aan. Je kan dan eerst wat wennen aan mij en aan het poseren. Als je gewent bent, dan kunnen we langzaam aan beginnen met wat minder kleding aan. Als je vooraf hebt aangegeven dat je geheel naakt wilt poseren en uiteindelijk toch niet geheel naakt durft is dat geen enkel probleem. Jij moet je ontspannen voelen en op je gemak. Is dat niet zo dan worden de foto's toch niks.

Bedenk wel dat ik ook mijn grenzen heb bij erotische shoots. Ik doe alleen stijlvolle naaktfotografie waarbij de foto's erotiek moeten uitstralen. Voor dood ordinaire naaktfoto's verwijs ik je graag naar een collega fotograaf door.


26 - Is het niet vreemd om naakt te poseren?

De meeste modellen geven aan het vreemd te vinden. Zeker in het begin. Maar na een tijdje went het. Het is eigenlijk net als in de sauna. In het begin ben je wat onwennig maar na een tijdje merk je niet meer dat je naakt bent.


27 - Zijn er dingen verplicht bij een erotische of naaktshoot?

Nee. Er is nooit iets verplicht bij welke fotoshoot dan ook. Het moeten jouw mooiste foto's worden en dat kan alleen maar als jij je prettig voelt.


28 - Wat houdt een boudoir fotoshoot precies in?

Boudoir fotografie is overgewaaid uit Amerika. Veel vrouwen laten voor de bruiloft een fotoboek maken met foto's waarop ze steeds iets minder aan hebben (eigenlijk is het dus een soort lingerie of naaktfotografie shoot). Een aantal weken voor de bruiloft wordt het boek dan aan de bruidegom geven als een soort “opwarmertje” voor de huwelijksnacht. Maar net als bij zoveel dingen die zijn komen overwaaien worden boudoir fotoboeken hier veelal gegeven als bijvoorbeeld verjaardagscadeautje voor de partner.


29 - Wie kan er terecht voor een fotoshoot?

Iedereen kan terecht. Vaak wordt gedacht dat je om te poseren voor een fotoshoot zo slank moet zijn als een (echt) fotomodel, maar bij mij kan iedereen terecht. Dus dik of dun, lang of klein, jong of oud, vrouw of man het maakt niet uit. Ik vind het altijd een uitdaging om iedereen mooie foto's van zichzelf te bezorgen. Bedenk wel dat je voor lingerie- of naaktfotografie minimaal 18 jaar moet zijn.